Programul de Dezvoltare a Centrelor de Tineret

decor
decor

Programul de dezvoltare a Centrelor de Tineret pentru anii 2017-2022

Programul de dezvoltare a Centrelor de Tineret pentru anii 2017-2022 a avut drept scop consolidarea capacităţilor instituţionale în vederea dezvoltării şi extinderii teritoriale a serviciilor de tineret, astfel încât să fie sporit numărul de tineri beneficiari și atinse următoarele obiective:

sporirea nivelului de activism civic al tinerilor, inclusiv în rândul tinerilor cu oportunități reduse;

consolidarea consiliilor locale ale tinerilor;

diversificarea metodelor de acces la informație al tinerilor;

dezvoltarea serviciilor outreach;

intensificarea măsurilor de promovare a modului de viață sănătos în rândul tinerilor;

extinderea serviciilor de educaţie nonformală.

Programul de dezvoltare a centrelor de tineret pentru anii 2017-2022 a fost implementat în unitățile administrativ-teritoriale din Republica Moldova în care autoritățile publice locale de nivelul doi și-au asumat angajamentul de a dezvolta şi a extinde acoperirea teritorială a serviciilor pentru tineri.

Beneficiarii:

Programul este destinat centrelor de tineret, instituțiilor publice constituite de autoritățile publice locale de nivelul I și II, inclusiv de instituții necomerciale private, asociații obștești și fundații, care, în cooperare cu autoritățile publice locale de nivelul II, vor presta servicii de tineret la nivel raional/municipal ori la nivelul grupurilor de comunități.

 

Componentele Programului

 

Componenta I:

dezvoltarea profesională a resurselor umane din cadrul centrelor de tineret.

Componenta a II-a:

suport pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a centrelor de tineret.

Componenta a III-a:

suport pentru dezvoltarea Programului raional/municipal de granturi pentru finanțarea prin concurs a inițiativelor/proiectelor de tineret ale organizațiilor de tineret și grupurilor de inițiativă ale tinerilor.

Componenta I a programului a fost implementată de către Ministerul Educației și Cercetării în cooperare cu partenerii de dezvoltare: Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

În context, la data de 19.12.2017, a fost semnat Acordul de cofinanțare între MECC și UNFPA privind aprobarea programului ,,Fondul comun pentru dezvoltarea serviciilor de tineret, inclusiv pentru cei mai vulnerabili”, pînă în anul 2022 (Fondul Comun), iar din 15.11.2018 Fondului Comun i s-a alăturat  Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) prin semnarea unui Acord de cofinanțare cu UNFPA Moldova prin intermediul proiectului „Consolidarea participării și implicării civice în rândul tinerilor din Moldova”.

În cadrul Fondului Comun s-a reușit mobilizarea a cca 3 mln $, asigurați prin contribuția financiară a partenerilor sus-menționați. Fondul Comun, ca parte componentă a Programului de dezvoltare a Centrelor de Tineret 2022, a contribuit la: dezvoltarea instituțională a Centrelor de tineret; dezvoltarea profesională a angajaților (lucrătorilor de tineret) acestor instituții; sporirea calității programelor/serviciilor oferite de către Centrele de tineret și a rolului acestora în comunitate, inclusiv în relaționarea cu școala; precum și creșterea nivelul de participare și angajament civic al tinerilor la nivel comunitar. 

Parteneriatul privind dezvoltarea Centrelor de tineret și sporirea participării și implicării civice a tinerilor, a fost prelungit până în anul 2026 prin intermediul Fondului Comun pentru împuternicirea tinerilor din Republica Moldova al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) implementat în parteneriat cu Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret (ANDPAT), Memorandum de colaborare semnat la data de 6 martie 2023.

Rețeaua Centrelor de tineret

Urmărește pagina de facebook

Activități Centre de Tineret

Contribuie, ideile tale pot face diferența!

Dacă ai sugestii inovatoare, întrebări despre programele noastre sau vrei să propui parteneriate, folosește formularul de mai jos pentru a împărtăși gândurile tale. Suntem aici să ascultăm și să colaborăm.

Sari la conținut